Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban

Orvosok a hálón
Orvosok
dr. Bárány János
Kérdezzen!




dr. Bárány János
Budapest, XI. ker.


 Tegye fel kérdését!

Az Ön e-mail címe:


* A kérdése és az orvos válasza a honlapon nyilvánosságra kerül. Az e-mail címe nem kerül ki a weboldalra.

Kérjük, olvassa le az alábbi képen látható szót, és írja be az alatta található mezőbe!
Ha nem olvashatóak a betűk, kérjen másik kódot az "Új képet kérek!" linkre kattintva. Ez védelmet biztosít az automatizált üzenetek és a kéretlen reklámleveleket küldő programok ellen.

captcha

Új képet kérek!

31010
Tisztelt doktor úr!

21 hetes várandós vagyok és egy kérdésem lenne a laboreredményemmel kapcsolatban.
Bár olvastam, hogy az fvs szám várandóság alatt magasabb, de sajnos nem tudom mennyi a határérték. Nálam az fvs: 35,0 G/l, nem tudom hogy ez mennyire kóros. Szeretném tudni, hogy ez még belefér-e az elfogadható magasabb értékbe, egyébként a többi eredményem a normál tartományban van.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Monika
Kedves Mónika!
A laborleleten mindig feltüntetik a normál érték alsó és felső szintjét ugyanabban a sorban. A G/l mértékegység számomra kicsit zavaró, nem minden labor adja meg ebben az egységben.
Ha a normál érték ebben az egységben is kb. 8-11 között van, akkor a 35 lényegesen magasabb, mint amit önmagában a terhesség magyarázhat. Mindenképpen ellenőrizni kéne!
Üdvözlettel: dr. Bárány János

31005
Kedves Doktor Úr,

Nyáron volt sajnos egy vetélésem, és akkor azt mondták, hogy legközelebb, ha terhes leszek, kapok sárgatesthormont. Az lenne a kérdésem, hogy ennek fényében mikor célszerű legkorábban orvoshoz menni, ha újra sikerül teherbe esnem? Mikor kelll elkezdeni a kezelést? A következő menstruációm január 9 körül lenne aktuális. Azt tudom, hogy normál esetben nem érdemes korán menni, mert esetleg még nem látszik semmi az UH-on.
Válaszát előre is köszönöm! Zsuzsanna
Kedves Zsuzsanna!
Kb. 1 hetes vérzéskésésnél (persze egy pozitív terhességi teszt birtokában) érdemes jelentkezni nőgyógyásznál. Akkor már UH-gal látszik a terhesség, és ekkor kell megkezdeni a sárgatest hormon adását.
Üdvözlettel: dr. Bárány János

30951
Tisztelt Doktor Úr!
Jelenleg 51 éves vagyok, a menstruációm 46 éves koromban -különösebb kellemetlenségek nélkül-megszűnt.Szintén 46 éves koromban volt egy konizációs műtétem, mivel P4-et mutatott a tumorcit. vizsg., de ez a vizsg. nem lett megismételve, hanem rögtön megműtöttek, a szövettani eredmény pedig hála Istennek neg. lett,és az is oda van írva, hogy a P4 nem megalapozott.A műtétet követően egy varratot az orvos képtelen volt kiszedni, vlsz. ennek tudható be, hogy a méhszájam nagyon beszűkült.A műtét után volt még egy (utolsó) menstruációm, amikoris megszakításokkal folyt ki belőlem a vér.Az orvos a szűkületnek tudta be,és kb. 3 alkalommal -szörnyű fájdalmak,és vérzés kíséretében tágította a szűkületet,vlsz. semmi eredménnyel ui. legutóbb egy másik nőgyógyásznál jártam,aki azt mondta,h. szinte teljesen benőtt a méhszája.Rákérdztem, hogy ez baj-e? Azt mondta ,hogy : á nem, de ha akarja akkor megműtöm.Így rám lett bízva,és én nem tudom eldönteni, hogy mit is kéne tennem!Az lenne a kérdésem, hogy ha nem műttetem meg magamat mi lesz a méhemmel?Hiszen úgy gondolom, ha nem is menstruálok már, valamiféle tisztulása mégis csak lehet a méhnek ami nálam vlsz. nem tud megtörténni.
Tisztelettel üdvözlöm,és köszönettel várom válaszát. Váradi Magdus
Kedves Asszonyom!
Annak kicsi a valószínűsége, hogy teljesen "benőtt a méhszája". A méhnek nincs tisztulása, ezért ez nem gond. Esetleg akkor jelenthet problémát, ha a következő években valamikor LENNE egy rendetlen vérzése, és akkor a vér nem tud kiürülni. Ennek egyrészt százalékosan igen kicsi az esélye (mármint a rendetlen vérzésnek), de ha mégis, akkor nagy valószínűséggel talál a vér utat magának a méhszájon át. De ha mégsem (ennek még kisebb a valószínűsége), akkor igen erős görcsök, melyek erősen hasonlítanak a szülési fájásokhoz) lépnek fel, ezért igen hamar orvoshoz fog kerülni, és akkor meg kell szondázni (nem tágítani) a méhszájat.
Összegezve: a kollégának van igaza, Ön dönt. Ha az én véleményemre kiváncsi - gondolom ezért írt nekem - én nem műtetném meg mgam.
Üdvözlettel: dr. Bárány János

30816
Kedves Doktor Ur!
Megkaptam minden kérdésemre a választ és nagyon megnyugtato volt, hálásan köszönöm! Ha nem haragszik volna még egy kérdésem ami hasonlo az előzőhöz: még nem derült ki,hogy terhes vagyoke vagy sem mert a következő menstruáciomat csak január elejére várom , de ha mégis az volnék szeretném megtartani a babát ugyanis abortusz ellenes vagyok és mivel ahogy az előző levelemben is irtam csak 15 honap telt el a császármetszés után,és azt szeretném tudni,hogy ilyen esetben a következő picinek kárododike az egészsége vagy az enyém és ki lehete a megfelelő 9 honapot hordani? előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Orsolya.
Kedves Orsolya!
Nem azt mondtam, ha most véletlenül terhes lett, akkor azt meg kell szakitani, csak lehetőleg ne legyen most terhes - tervezetten. A picinek egyébként nem lesz baja, csak nagyobb az esélye a spontán vetélésnek, ill. nagyobb valószinüséggel kell majd ismét császármetszést végezni.
Üdvözlettel: dr. Bárány János

30766
Tisztelt Doktor Úr!

Én 9 hetes terhes vagyok, a múlt héten voltam ultrahang vizsgálaton ahol nem találtak szívhangot, a baba mérete 13 mm volt. Négy nappal késöbb megismétlődő vizsgálatkor sem volt szívhang és a baba mérete 14 mm volt.Most várunk még egy hetet.Közben már két hete barnás folyásom van, amire Duphastont kaptam napi 2*1 et.A vérzés egy hét után erősödött ezért egyszer 40mg azóta 8 óránként 10mg -os adagban szedem, a vérzés csökkent, de nem szünt meg.
Azóta is erős hányingerem van (hányok is),a mellem is feszül. A méhem hátrahajló ez okozhat -e problémát a terhességnél.
Azt szeretném még tudni, hogy a baba élhet -e , ha igen mért nem látszik a szívműködés?
Érdemes -e más orvossal is megnézetni?
Előre is köszönöm segítségét!
Kedves Levélíró!
A 13 mm-es foetus (a "baba") 7-8 hetes terhességnek felel meg. Ha 2 alkalommal sem láttak szívműködést, akkor - sajnos - nagy valószínűséggel elhelt a terhesség. A vérzés is emiatt lehet.
A terhességi tünetek (pl. mellfeszülés, hányinger) fennállta sajnos nem feltétlenül jelenti azt, hogy rendben van a terhesség, ugyanis a terhességi hormonok lassan bomlanak le, ezért elhalt terhesség esetén is 1-2 hétig megmaradnak a tünetek.
A hátrahajló méh az esetek EGY RÉSZÉBEN nehezebbé teszi a teherbe esést, de a terhesség kiviselését már nem befolyásolja.
Nem érdemes másik orvoshoz menni, ő sem fog tudni mást mondani. 1 hét múlva végleges eredményt fog kapni. Azonban ha időközben megerősödik a vérzés - meghaladja egy rendes menstruáció mennyiségét - akkor soron kívül jelentkezni kell - lehetőleg rögtön a kórházban, mert ez a spontán vetélés indulását jelenti.
Sajnálom, hogy nem tudok vigasztalóbbakat írni.
Üdvözlettel: dr. Bárány János

Összesen: 44 oldal
26272829303132333435


Bemutatkozás      Szolgáltatások      Rendelő      Kérdezzen!

dr. Bárány János

szülészet-nőgyógyászat
baranyjan@yahoo.com

Szponzorált hirdetések